top of page

Saako kössikentällä laulaa?

Syksyisenä maanantai-iltana Talihallille kokoontuu eläväinen seurue 8-12-vuotiaita lapsia, joista osa on kokeilemassa ensimmäistä kertaa squashia.



- Miksi palloa lyödään seinään? kysyy Aino-Sofie.

Aluksi seuraamme lasikentällä pelaavia Villeä ja Markoa, jotka ovat aikuisia ja harrastaneet squashia jo pidempään. Ensimmäisenä lasten huomio kiinnittyy lyöntiin ja kovaan ääneen pallon iskeytyessä lasiseinään. Hetken katseltuaan tiukkatahtista peliä lapset alkavat kysyä.


- Miksi palloa lyödään seinään? kysyy Aino-Sofie.

- Miksi squashia pelataan? pohtii puolestaan Tekla.


Lapset tarkastelevat lajia myös toisesta päästä lasikenttää ja keksivät pian leikin, jossa pitää yrittää olla räpäyttämättä silmiään, kun pallo osuu etuseinään.


- Tuntuu, että pallo tulisi läpi seinän, innostuu Tim.

- Pääseekö jo pelaamaan? kiirehtii Konsta.


Pian viereinen kenttä täyttyy lasten juoksuaskelista ja iloisista ilmeistä. Juniorimaila heilahtaa, pallo osuu valkoiseen seinään ja lentää hyvässä linjassa kentän takaosaan. Peli alkaa heti näyttää squashilta. Osan pelatessa toiset saavat esittää lisää kysymyksiä.


- Onko squash hyvä peli? haluaa Tekla tietää.

- Onko kivaa, jos häviää? Aino-Sofie tiedustelee kuvaaja-Petteriltä.


"Ei saa lyödä mailalla naamalle, ei saa nukkua eikä istua kentällä ja ei saa olla pallon tiellä."

Välillä ehditään myös miettiä, millaiset säännöt squashissa mahtaa olla.


- Ei saa lyödä mailalla naamalle, ei saa nukkua eikä istua kentällä ja ei saa olla pallon tiellä, luettelevat Aino-Sofie ja Tekla. Ja ei saa osua pallolla kaveriin tai lyödä palloa lampun päälle, keksii Aino-Sofie. Ja kilpailussa pitää lyödä pallo punaisen viivan yläpuolelle, tietää Tekla.


Kun lapset ovat kerran päässeet kentälle, heitä on vaikea saada sieltä pois. Peli vie mukanaan. Ensikertalaiset ihmettelevät, miten pelatessa tulee heti kuuma. Myös erilaiset pallot herättävät ihmettelyä. Lasten pallon arvellaan olevan pehmeämpi, jotta se ei sattuisi käteen. Toisinaan pohditaan sitä, että squashkentästä voisi helposti sisustaa kodin.


- Miksi sivuseinissä on enemmän jälkiä kuin etuseinässä? kysyy Konsta.

- Saako squashissa syöttää ylhäältä? haluaa tietää Tim.


Tunti hurahtaa hetkessä ja lapset kysyvät innokkaana, vieläkö voi jatkaa pelaamista. Kotiin lähtiessä keskustellaan jo oman mailan hankkimisesta ja seuraavista pelikerroista.


- Meidän täytyy äiti varmasti tulla useammin pelaamaan squashia, päättää ensikertalainen.



Teksti: Suvi Erjanti

Kuva: Petteri Repo



Lue myös:

167 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Pääkirjoitus

bottom of page